GodDeg stöttar Elfsborg genom limpor

Oskar Johnsson är endast 18 år och driver företaget GodDeg. Produkten han säljer heter
Elfsborgslimpan – en osötad råglimpa där en krona per såld limpa går till fotbollslaget Elfsborg. Den finns att köpa på ICA Citys butiker i och omkring Boråsområdet. Oskar har precis tagit studenten, och gick tidigare på handelsprogrammet i Marks Gymnasium, och det var där idén föddes till vad som skulle bli hans företag. Vid sidan av GodDeg är Oskar en sportig kille som, utöver företagande gillar att spela fotboll, resa och umgås med kompisar.

”Alla Elfsborgare runt om i Sjuhärad ska kunna köpa ett gott & nyttigt bröd
och samtidigt stödja klubben i deras hjärtan”. Säger Oskar Johnsson

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Det började som sagt under min gymnasietid, närmare bestämt i årskurs 1 då vi skulle läsa kursen UF (Ung Företagsamhet). UF går kort och gott ut på att starta, driva och avsluta ett företag under ett läsår. Man ska arbeta i grupper och komma på en produkt som man ska marknadsföra och sälja, plus allt annat arbete som tillkommer. Redan från första början ville jag göra något med anknytning till Elfsborg och efter några olika idéer kom jag och mina 5 klasskamrater överens om att en limpa var bäst. Det är något som du köper mer än en gång ifall du gillar den, vilket du inte gör med en pryl. Detta var hur GodDeg UF kom till.

När UF året var slut kunde vi se tillbaka på ett lyckat år med många erfarenheter och roliga händelser. De andra var nöjda här, men jag hade fått mersmak. Jag brann för idén med Elfsborgslimpan och hade insett att det här med företagande och försäljning var ”min grej”. Dessutom hade Elfsborgslimpan börjat bli igenkänd här i Marks Kommun. Jag ville inte lägga ned företaget för gott, utan när sommarlovet började (närmare bestämt den 1 juli 2009) startade jag upp mitt eget företag ”GodDeg”, som jag driver som enskild firma. Vid denna tidpunkt var jag fortfarande bara 16 år. Under två år drev jag företaget parallellt med skolan – nu driver jag den vid sidan om ett vanligt arbete.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Det allra bästa med att driva eget företag är att jag brinner för min affärsidé och det är fantastiskt att kunna tjäna pengar på något som man lite ser som en fritidshobby. Samt att det är du själv som sätter gränserna för hur långt du vill nå.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Just i dagsläget är jag ganska nöjd. Mitt mål efter stipendiet var att ”utveckla och utvidga” företaget. Med det menade jag att utveckla produkten (nydesignad påse och förbättrat recept) och utvidga säljmarknaden (komma ut i dagligvaruhandeln)… och dessa mål har jag uppnått – limpan bakas varje morgon, säljs och körs till ICA Citys butiker, iklädd en ny, fräsch påse. Så just nu är framtidsplanen att bearbeta marknaden. Att hela tiden sträva efter att fler ska få upp ögonen för limpan och köpa den. Öka försäljningen helt enkelt. Detta gör jag genom att stå och ge smakprov på limpan i butik någon gång i månaden, och med en artikel i Citybladet emellanåt. Sen vet ingen vad som händer på sikt. Jag har självklart tänkt tanken att expandera företaget ytterligare…

 

”Min vision? Att alla som går in på ICA City ska ha som rutin
att lägga en Elfsborgslimpa i varuvagnen varje gång de handlar.
Ungefär som man köper mjölk!”

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Om man ser tillbaka lite har jag stött på många motgångar på min väg. Både under tiden som egen företagare och under UFåret. Men det gäller att inte ge upp utan försöka lösa dem eller hitta andra vägar, runt problemen. För alla stöter på problem. Men det är bara de som har viljan att ta sig förbi dom som lyckas. Det låter som en klyscha, men det är faktiskt så som jag försöker se på det hela. Sen känns det givetvis jobbigt när en motgång väl uppstår och det är lätt hänt att man tycker lite synd om sig själv… men sen gäller det att gå vidare. Och för varje gång man tar sig förbi ett problem blir man starkare.

 

 

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Givetvis ekonomiskt, men också med alla kontakter det har gett. Jag har via stipendiet träffat massa fantastiska människor som på olika sätt har hjälpt mig och tagit mitt företag dit det är idag. Dessutom gav stipendiet en rejäl boost för självförtroendet. Det kändes väldigt bra att folk trodde på mig och min affärsidé. Snacka om att jag var motiverad efter stipendieutdelningen!

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Jag brukar faktiskt aldrig få så många goda idéer som under en promenad på kvällen. Det
skulle väl i så fall vara efter ett möte med någon framgångsrik affärsman..

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Just nu sköter sig det mesta av sig självt. Limpan säljs och bakas av ICA City varje dag. Det jag gör är som sagt att pusha på försäljningen ytterligare genom att ge smakprov i butik någon eller några gånger i månaden och genom att leta efter möjligheter till bra marknadsföring. Sen efter varje månad stämmer jag av med ICA City hur många limpor som har sålts den föregående månaden och skickar dem en faktura på min andel. En gång per halvår stämmer jag av med Elfsborg och de skickar en faktura till med på sin andel.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Ja, det tycker jag! Vi har en stabil ekonomi jämfört med många andra länder och bra utbildningar som t.ex. UF där folk får pröva på vad det innebär att driva företag. Och Borås med omnejd är en jättebra stad för företag. Uppenbarligen. Se bara vilka företagare som funnits här genom åren…

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Det är en fördel om du kommer på en affärsidé som du själv brinner för. Det blir garanterat mycket roligare och mer inspirerande då!

 

TEXT: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus

Vanilj kan göra skillnad, enligt Martin Billhult.

Martin Billhult var en av stipendiaterna 2010. Han är 44 år och arbetar heltid på Volvo Bussar med logistikprojekt och ledarskap. Han har fem barn och bor i ett hus i Sjömarken.

Han beskriver sin affärsidé som enkel, då den innebär att importera och sälja äkta vaniljstång till halva priset jämfört med konkurrenterna i Sverige. Han säger med stolthet att de är först i Sverige med 100% ekologisk vaniljstång!

”Vår vaniljstång är äkta Bourbon vilket är bäst i världen.
Vi är på väg att bli Fairtrade certifierade och Krav-märkta då vår
vaniljstång uppfyller kraven för detta. Så mycket som möjligt av vinsten går tillbaka till
odlare och humanitära hjälpprojekt.” Säger Martin Billhult

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Då man kommer i närkontakt med människor som lider brist på rent vatten och mat så är det lätt att anstränga sig lite extra.

Hur kom du på idén till ditt företag?
2010 var vi nere i Tanzania två gånger för att göra vattenbrunnar för barnhem. Vi tömde och fördelade ut en hjälpsändningscontainer från Sverige. När containern var tom började vi fundera på vad vi skulle kunna fylla den med för att få frakten betald. Eftersom det är ett jordbrukssamhälle gäller det att hitta ekologiska produkter av högsta kvalitet med lång hållbarhet.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att direkt få omsätta en idé till verklighet, att jobba med marknadsföring och produktutveckling och att informera och kommunicera om projektet/företaget.

Vad har du för framtidsplaner/ visioner inom ditt företagande?
Bredda sortimentet av ekologiska produkter. Flera kryddsorter men också kaffe och thé står närmast i tur. När vi är certifierade blir vi en intressant leverantör för mejerier och glassproducenter som har ekologiska produkter. Om ett antal år kan vi ha en kedja av ekologiska caféer som heter Kaizervanilla Café och som stödjer humanitära hjälpprojekt. På väggarna inne i varje Café berättar vi med bild och text om vad vi gör.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Det gäller att vara mentalt förberedd på att varje dag möta motgångar. Bli aldrig förvånad då en motgång plötsligt dyker upp. Tro- alltså att bibehålla och vårda tron på företagsidén och visionen är avgörande i en motgång. För min del känner jag mig kallad att göra detta.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Vårt varma tack till Stiftelsen Curamus för det stipendium på 30.000 kronor som vi fått erhålla. Det betyder mycket att ha fått Stiftelsens erkännande av affärsplanen och syftet med projektet. Uppmärksamheten i media och på webben runt Stiftelsen Curamus har också starkt bidragit till vår marknadsföring.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Hittills har inspirationen inte trytit det minsta! Frågan är hur man ska kanalisera all inspiration så att idéerna blir omsatta till verklighet snabbt nog.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Ta emot order och leverera till kunder, besvara frågor och ombesörja förpackning. Administration och bokföring, produktutveckling och marknadsföring, informera och utbilda.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Ja, absolut! Det finns mycket hjälp att få för oss nya företagare i Sverige och i Borås. Svårigheten ligger i att hinna med att ta emot all hjälp och få utväxling av den.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
En del idéer får man bära på själv en tid, ungefär som en havande kvinna. Så fort du uttalar en idé så riskeras den att attackeras av en ofta välmenande omgivning som vill ”hjälpa till”.. Många goda idéer blir kanske aldrig till verklighet pga att den visionäre entreprenören känt sig både utskrattad och nedtagen på jorden av en välmenande omgivning. Få trodde på min idé då den först presenterades.. Stödet och erkännandet från en stiftelsen Curamus har verkligen betytt mycket för mig!

Läs mer om Martin och hans företagande på: www.kaizervanilla.com

TEXT: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus

Therese Fredman skapar kvinnliga och vackra kläder.

23-åriga Therese Fredman har drivit sitt modemärke Diis i 1,5 år och var en av Stiftelsen Curamus stipendiater 2010. Therese designar plagg som ska få kvinnor runt 20- 35 år att må bra och bli glada.

”Alla har vi våra favoritplagg i garderoben som vi helst vill ha på oss varje dag, helt enkelt för att vi är så fina i dem. De plaggen skapar Diis! Det är slut med konstiga plagg som ingen förstår sig på och som knappt 5 % utav jordens befolkning kan bära! Fram med det k vinnliga, vackra och roliga igen. Så svårt kan det väll inte vara?”

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Eftersom jag hållit på med kläder och sytt en hel del efter gymnasiet, tänkte jag mest att om jag ändå skall göra det, då skall jag göra det på riktigt! Jag hade planerat att starta klädmärket under något år, och entreprenörsbiten kom liksom ”på köpet”. Men det har kommit att bli en del jag tycker är helt underbar och rolig. Tufft, men lärorikare än någon skola j ag någonsin kunnat gå i!

Hur kom du på idéen till ditt företag?
Jag kunde se att det faktiskt saknades kläder ute i butikerna som folk letade efter och ville ha, och som jag kände att jag kunde göra. Resten har fått växa fram ur den tanken under tidens gång. Allt behöver inte vara perfekt ifrån början, bara man tror på sin idé och jobbar hårt för att lära sig det man ännu inte kan.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att jag får planera allting själv och genomföra det på det sätt jag tror är rätt. Jag tycker dessutom om tanken på att man jobbar för sin egen skull, och all tid man lägger ner får man tillbaka själv. Lönen är resultatet av sin egen möda, det är väldigt motiverande. Dessutom får man uppleva mycket nya saker, möta underbara människor (och några lite jobbigare…) och växer väldigt snabbt som människa.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Den eviga frågan som är så svår att svara på. Jag hade visioner när jag startade, som jag trodde skulle ta flera år att uppfylla men som i själva verket gick på knappt bara ett år. Därför känns det svårt och lite dumt att sätta tidsramar på sina mål och visioner, för man kan ju nå dit snabbare. Så min framtidsplan är helt enkelt att jobba som en galning, få igång en bra omsättning och på något sätt kunna leva på eller börja anställa folk i mitt företag när jag går ur skolan om två år. Minst 3 nya återförsäljare per säsong och snart ett omslag på ELLE!

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar är väldigt jobbiga, men en del utav hur det ser ut. Det kommer alltid motgångar, och man kan välja emellan att lägga ner och gå hem eller bara jobba sig igenom dem. Allting går att lösa! Vet du inte hur själv, be om hjälp.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
På två olika plan, skulle jag vilja säga. Det som hjälpte mig mycket var att jag såg att det fanns de som trodde på vad jag gjorde. Inte bara att affärsidén höll, utan även att de trodde på att jag som person skulle klara det. Det hade ingen sagt till mig så tydligt tidigare! Dessutom knöt man många bra kontakter runt omkring hela processen som kan lära mig mycket. Sedan var det även en viktig ekonomisk hjälp. Jag vågar ta mer risker, har råd att göra saker lite bättre och behöver inte oroa mig lika mycket. Det finns en ekonomisk stabilitet tills dess man börjar få igång s in omsättning och gå med vinst.

 

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Ifrån en ledig kväll, Gossip Girl och 8 timmars sömn.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Eftersom jag än så länge är själv i företaget så i princip allt. Men det man gör dagligen är väl att hålla kontakt med butiker och leverantörer. Planera kommande kollektioner med material och modeller samtidigt som man håller koll på de plagg som är ute i butik. Det blir väldigt mycket tid framför datorn och i telefon.

Är Sverige ett bra land för företagare/ är Borås en bra stad för företag?
Borås är perfekt för en ung företagare inom textil, speciellt mode. I princip allting finns här och det ligger väldigt koncentrerat. Jag tycker dessutom det känns som om man är mer benägna att hjälpa nya företag här in i andra städer! Självklart måste man vara på plats i de större städerna emellanåt, men inte så ofta att det inte fungerar med tåg de gångerna. Sverige är nog bra, men med en lite liten marknad för ett klädmärke som vill växa sig stort.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Om man bara är beredd på att jobba hårt och offra en hel del utekvällar, sovmorgnar och fikatimmar, så bara gör det! Leta upp folk som kan hjälpa dig och inspirera. Det är inte så svårt. Man gör så gott man kan och för det mesta räcker det långt!

Läs mer om Therese och hennes Diis på www.diis.se

Intervju: Sarah Norving för Curamus