GodDeg stöttar Elfsborg genom limpor

Oskar Johnsson är endast 18 år och driver företaget GodDeg. Produkten han säljer heter
Elfsborgslimpan – en osötad råglimpa där en krona per såld limpa går till fotbollslaget Elfsborg. Den finns att köpa på ICA Citys butiker i och omkring Boråsområdet. Oskar har precis tagit studenten, och gick tidigare på handelsprogrammet i Marks Gymnasium, och det var där idén föddes till vad som skulle bli hans företag. Vid sidan av GodDeg är Oskar en sportig kille som, utöver företagande gillar att spela fotboll, resa och umgås med kompisar.

”Alla Elfsborgare runt om i Sjuhärad ska kunna köpa ett gott & nyttigt bröd
och samtidigt stödja klubben i deras hjärtan”. Säger Oskar Johnsson

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Det började som sagt under min gymnasietid, närmare bestämt i årskurs 1 då vi skulle läsa kursen UF (Ung Företagsamhet). UF går kort och gott ut på att starta, driva och avsluta ett företag under ett läsår. Man ska arbeta i grupper och komma på en produkt som man ska marknadsföra och sälja, plus allt annat arbete som tillkommer. Redan från första början ville jag göra något med anknytning till Elfsborg och efter några olika idéer kom jag och mina 5 klasskamrater överens om att en limpa var bäst. Det är något som du köper mer än en gång ifall du gillar den, vilket du inte gör med en pryl. Detta var hur GodDeg UF kom till.

När UF året var slut kunde vi se tillbaka på ett lyckat år med många erfarenheter och roliga händelser. De andra var nöjda här, men jag hade fått mersmak. Jag brann för idén med Elfsborgslimpan och hade insett att det här med företagande och försäljning var ”min grej”. Dessutom hade Elfsborgslimpan börjat bli igenkänd här i Marks Kommun. Jag ville inte lägga ned företaget för gott, utan när sommarlovet började (närmare bestämt den 1 juli 2009) startade jag upp mitt eget företag ”GodDeg”, som jag driver som enskild firma. Vid denna tidpunkt var jag fortfarande bara 16 år. Under två år drev jag företaget parallellt med skolan – nu driver jag den vid sidan om ett vanligt arbete.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Det allra bästa med att driva eget företag är att jag brinner för min affärsidé och det är fantastiskt att kunna tjäna pengar på något som man lite ser som en fritidshobby. Samt att det är du själv som sätter gränserna för hur långt du vill nå.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Just i dagsläget är jag ganska nöjd. Mitt mål efter stipendiet var att ”utveckla och utvidga” företaget. Med det menade jag att utveckla produkten (nydesignad påse och förbättrat recept) och utvidga säljmarknaden (komma ut i dagligvaruhandeln)… och dessa mål har jag uppnått – limpan bakas varje morgon, säljs och körs till ICA Citys butiker, iklädd en ny, fräsch påse. Så just nu är framtidsplanen att bearbeta marknaden. Att hela tiden sträva efter att fler ska få upp ögonen för limpan och köpa den. Öka försäljningen helt enkelt. Detta gör jag genom att stå och ge smakprov på limpan i butik någon gång i månaden, och med en artikel i Citybladet emellanåt. Sen vet ingen vad som händer på sikt. Jag har självklart tänkt tanken att expandera företaget ytterligare…

 

”Min vision? Att alla som går in på ICA City ska ha som rutin
att lägga en Elfsborgslimpa i varuvagnen varje gång de handlar.
Ungefär som man köper mjölk!”

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Om man ser tillbaka lite har jag stött på många motgångar på min väg. Både under tiden som egen företagare och under UFåret. Men det gäller att inte ge upp utan försöka lösa dem eller hitta andra vägar, runt problemen. För alla stöter på problem. Men det är bara de som har viljan att ta sig förbi dom som lyckas. Det låter som en klyscha, men det är faktiskt så som jag försöker se på det hela. Sen känns det givetvis jobbigt när en motgång väl uppstår och det är lätt hänt att man tycker lite synd om sig själv… men sen gäller det att gå vidare. Och för varje gång man tar sig förbi ett problem blir man starkare.

 

 

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Givetvis ekonomiskt, men också med alla kontakter det har gett. Jag har via stipendiet träffat massa fantastiska människor som på olika sätt har hjälpt mig och tagit mitt företag dit det är idag. Dessutom gav stipendiet en rejäl boost för självförtroendet. Det kändes väldigt bra att folk trodde på mig och min affärsidé. Snacka om att jag var motiverad efter stipendieutdelningen!

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Jag brukar faktiskt aldrig få så många goda idéer som under en promenad på kvällen. Det
skulle väl i så fall vara efter ett möte med någon framgångsrik affärsman..

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Just nu sköter sig det mesta av sig självt. Limpan säljs och bakas av ICA City varje dag. Det jag gör är som sagt att pusha på försäljningen ytterligare genom att ge smakprov i butik någon eller några gånger i månaden och genom att leta efter möjligheter till bra marknadsföring. Sen efter varje månad stämmer jag av med ICA City hur många limpor som har sålts den föregående månaden och skickar dem en faktura på min andel. En gång per halvår stämmer jag av med Elfsborg och de skickar en faktura till med på sin andel.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Ja, det tycker jag! Vi har en stabil ekonomi jämfört med många andra länder och bra utbildningar som t.ex. UF där folk får pröva på vad det innebär att driva företag. Och Borås med omnejd är en jättebra stad för företag. Uppenbarligen. Se bara vilka företagare som funnits här genom åren…

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Det är en fördel om du kommer på en affärsidé som du själv brinner för. Det blir garanterat mycket roligare och mer inspirerande då!

 

TEXT: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus

Kommentarer inaktiverade.