Vanilj kan göra skillnad, enligt Martin Billhult.

Martin Billhult var en av stipendiaterna 2010. Han är 44 år och arbetar heltid på Volvo Bussar med logistikprojekt och ledarskap. Han har fem barn och bor i ett hus i Sjömarken.

Han beskriver sin affärsidé som enkel, då den innebär att importera och sälja äkta vaniljstång till halva priset jämfört med konkurrenterna i Sverige. Han säger med stolthet att de är först i Sverige med 100% ekologisk vaniljstång!

”Vår vaniljstång är äkta Bourbon vilket är bäst i världen.
Vi är på väg att bli Fairtrade certifierade och Krav-märkta då vår
vaniljstång uppfyller kraven för detta. Så mycket som möjligt av vinsten går tillbaka till
odlare och humanitära hjälpprojekt.” Säger Martin Billhult

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Då man kommer i närkontakt med människor som lider brist på rent vatten och mat så är det lätt att anstränga sig lite extra.

Hur kom du på idén till ditt företag?
2010 var vi nere i Tanzania två gånger för att göra vattenbrunnar för barnhem. Vi tömde och fördelade ut en hjälpsändningscontainer från Sverige. När containern var tom började vi fundera på vad vi skulle kunna fylla den med för att få frakten betald. Eftersom det är ett jordbrukssamhälle gäller det att hitta ekologiska produkter av högsta kvalitet med lång hållbarhet.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att direkt få omsätta en idé till verklighet, att jobba med marknadsföring och produktutveckling och att informera och kommunicera om projektet/företaget.

Vad har du för framtidsplaner/ visioner inom ditt företagande?
Bredda sortimentet av ekologiska produkter. Flera kryddsorter men också kaffe och thé står närmast i tur. När vi är certifierade blir vi en intressant leverantör för mejerier och glassproducenter som har ekologiska produkter. Om ett antal år kan vi ha en kedja av ekologiska caféer som heter Kaizervanilla Café och som stödjer humanitära hjälpprojekt. På väggarna inne i varje Café berättar vi med bild och text om vad vi gör.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Det gäller att vara mentalt förberedd på att varje dag möta motgångar. Bli aldrig förvånad då en motgång plötsligt dyker upp. Tro- alltså att bibehålla och vårda tron på företagsidén och visionen är avgörande i en motgång. För min del känner jag mig kallad att göra detta.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Vårt varma tack till Stiftelsen Curamus för det stipendium på 30.000 kronor som vi fått erhålla. Det betyder mycket att ha fått Stiftelsens erkännande av affärsplanen och syftet med projektet. Uppmärksamheten i media och på webben runt Stiftelsen Curamus har också starkt bidragit till vår marknadsföring.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Hittills har inspirationen inte trytit det minsta! Frågan är hur man ska kanalisera all inspiration så att idéerna blir omsatta till verklighet snabbt nog.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Ta emot order och leverera till kunder, besvara frågor och ombesörja förpackning. Administration och bokföring, produktutveckling och marknadsföring, informera och utbilda.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Ja, absolut! Det finns mycket hjälp att få för oss nya företagare i Sverige och i Borås. Svårigheten ligger i att hinna med att ta emot all hjälp och få utväxling av den.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
En del idéer får man bära på själv en tid, ungefär som en havande kvinna. Så fort du uttalar en idé så riskeras den att attackeras av en ofta välmenande omgivning som vill ”hjälpa till”.. Många goda idéer blir kanske aldrig till verklighet pga att den visionäre entreprenören känt sig både utskrattad och nedtagen på jorden av en välmenande omgivning. Få trodde på min idé då den först presenterades.. Stödet och erkännandet från en stiftelsen Curamus har verkligen betytt mycket för mig!

Läs mer om Martin och hans företagande på: www.kaizervanilla.com

TEXT: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus

Kommentarer inaktiverade.