Therese Fredman skapar kvinnliga och vackra kläder.

23-åriga Therese Fredman har drivit sitt modemärke Diis i 1,5 år och var en av Stiftelsen Curamus stipendiater 2010. Therese designar plagg som ska få kvinnor runt 20- 35 år att må bra och bli glada.

”Alla har vi våra favoritplagg i garderoben som vi helst vill ha på oss varje dag, helt enkelt för att vi är så fina i dem. De plaggen skapar Diis! Det är slut med konstiga plagg som ingen förstår sig på och som knappt 5 % utav jordens befolkning kan bära! Fram med det k vinnliga, vackra och roliga igen. Så svårt kan det väll inte vara?”

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Eftersom jag hållit på med kläder och sytt en hel del efter gymnasiet, tänkte jag mest att om jag ändå skall göra det, då skall jag göra det på riktigt! Jag hade planerat att starta klädmärket under något år, och entreprenörsbiten kom liksom ”på köpet”. Men det har kommit att bli en del jag tycker är helt underbar och rolig. Tufft, men lärorikare än någon skola j ag någonsin kunnat gå i!

Hur kom du på idéen till ditt företag?
Jag kunde se att det faktiskt saknades kläder ute i butikerna som folk letade efter och ville ha, och som jag kände att jag kunde göra. Resten har fått växa fram ur den tanken under tidens gång. Allt behöver inte vara perfekt ifrån början, bara man tror på sin idé och jobbar hårt för att lära sig det man ännu inte kan.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att jag får planera allting själv och genomföra det på det sätt jag tror är rätt. Jag tycker dessutom om tanken på att man jobbar för sin egen skull, och all tid man lägger ner får man tillbaka själv. Lönen är resultatet av sin egen möda, det är väldigt motiverande. Dessutom får man uppleva mycket nya saker, möta underbara människor (och några lite jobbigare…) och växer väldigt snabbt som människa.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Den eviga frågan som är så svår att svara på. Jag hade visioner när jag startade, som jag trodde skulle ta flera år att uppfylla men som i själva verket gick på knappt bara ett år. Därför känns det svårt och lite dumt att sätta tidsramar på sina mål och visioner, för man kan ju nå dit snabbare. Så min framtidsplan är helt enkelt att jobba som en galning, få igång en bra omsättning och på något sätt kunna leva på eller börja anställa folk i mitt företag när jag går ur skolan om två år. Minst 3 nya återförsäljare per säsong och snart ett omslag på ELLE!

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar är väldigt jobbiga, men en del utav hur det ser ut. Det kommer alltid motgångar, och man kan välja emellan att lägga ner och gå hem eller bara jobba sig igenom dem. Allting går att lösa! Vet du inte hur själv, be om hjälp.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
På två olika plan, skulle jag vilja säga. Det som hjälpte mig mycket var att jag såg att det fanns de som trodde på vad jag gjorde. Inte bara att affärsidén höll, utan även att de trodde på att jag som person skulle klara det. Det hade ingen sagt till mig så tydligt tidigare! Dessutom knöt man många bra kontakter runt omkring hela processen som kan lära mig mycket. Sedan var det även en viktig ekonomisk hjälp. Jag vågar ta mer risker, har råd att göra saker lite bättre och behöver inte oroa mig lika mycket. Det finns en ekonomisk stabilitet tills dess man börjar få igång s in omsättning och gå med vinst.

 

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Ifrån en ledig kväll, Gossip Girl och 8 timmars sömn.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Eftersom jag än så länge är själv i företaget så i princip allt. Men det man gör dagligen är väl att hålla kontakt med butiker och leverantörer. Planera kommande kollektioner med material och modeller samtidigt som man håller koll på de plagg som är ute i butik. Det blir väldigt mycket tid framför datorn och i telefon.

Är Sverige ett bra land för företagare/ är Borås en bra stad för företag?
Borås är perfekt för en ung företagare inom textil, speciellt mode. I princip allting finns här och det ligger väldigt koncentrerat. Jag tycker dessutom det känns som om man är mer benägna att hjälpa nya företag här in i andra städer! Självklart måste man vara på plats i de större städerna emellanåt, men inte så ofta att det inte fungerar med tåg de gångerna. Sverige är nog bra, men med en lite liten marknad för ett klädmärke som vill växa sig stort.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Om man bara är beredd på att jobba hårt och offra en hel del utekvällar, sovmorgnar och fikatimmar, så bara gör det! Leta upp folk som kan hjälpa dig och inspirera. Det är inte så svårt. Man gör så gott man kan och för det mesta räcker det långt!

Läs mer om Therese och hennes Diis på www.diis.se

Intervju: Sarah Norving för Curamus


Kommentarer inaktiverade.