Hon ska lära Boråsarna att dansa

Linn Skoglund är tjejen som startar Showakademien i Borås. Hon har förflutet inom dans och teater sedan många år tillbaka och driver sitt eget bolag med samma inriktning. Hon såg att Borås hade ett behov av en riktig dans-,teater och cirkusstudio. I den kulturstadsroll som Borås har tagit sig an kan denna utökning bara betyda framgång!

Hur känns det att vara Stiftelsen Curamus Stipendiat 2011?
Det känns helt fantastiskt! jag är så tacksam för den hjälp jag får och för den grund detta ger mig i mitt företagande.

Varför tror du att du var en av de som fick tilldelat stipendiet?
Jag tror att jag fick stipendiet för att min affärsidé inte bara gynnar mig utan kulturen och ungdomsverksamheten i Borås Stad.

Vad ska du använda Stipendiet till?
Stipendiet kommer gå till inköp av dansspeglar, material och som en grund att stå på nu i början av företagandet.

”Mitt enda råd är att satsa
och ge sig själv en chans”

Berätta om dig själv och din affärside/företag?
Oj, det skulle kunna bli en lång uppsats som svar på denna fråga, jag ska hålla mig kort.
Mitt namn är Linn Skoglund. Jag är 27 år och är en hemkär Boråsare. I Mölnlycke utbildade jag mig till teaterpedagog och showartist för 5 år sedan och har sedan dess vart verksam pedagog, både för Borås stad och i egen regi. Som showartist har jag jobbat i en showgrupp som heter ”Miss Molly” samt för resebolaget Ving i 2 år runt om i medelhavet.
Mitt företag heter Linn Production, ett produktionsbolag där jag själv är verksam artist men tyngdpunkten ligger på Showakademien som jag startar i Borås. Showakademien driver jag i mitt produktionsbolag och det kommer bli en ny dans-, teater och cirkusstudio i Borås.
Tanken är att rikta sig till ungdomar och vuxna i samhället då utbudet av klasser i just dans, teater och cirkus är litet i Borås för den målgruppen.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Idén har funnits länge hos mig och med tiden växt sig starkare. Jag har nog alltid drömt att att driva en liten dansstudio med egna elever och klasser.

Hur kom du på idéen till ditt företag?
När jag kom hem från min senaste utlandstjänst på Rhodos ville jag själv ta klasser för att hålla uppe min dans och mitt skådespelande.
Utbudet visade sig vara mycket litet både för nybörjare och avancerade klasser i min målgrupp och där föddes idén att komplettera utbudet av just detta i Borås.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Friheten i det konstnärliga skapandet och alla möjligheter som finns.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Mina visioner är att tryggt kunna stå på egna ben och vara igång med alla kurser som jag planerat. Kanske med tiden att man kan öppna filialer i närliggande orter och byar för att kunna nå ut till fler.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar och problem kommer alltid att dyka upp. Jag är ingen negativ människa och ser ofta något positivt i saker som sker. Även om det säkert kommer dyka upp problem på vägen så är dessa till för att lösas. Förhoppningsvis lär jag mig på vägen och blir en starkare företagare.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Jag pratar mycket med nära och kära. Bollar idéer och ber om hjälp när jag sitter fast i en tanke. Att hela tiden vara öppen och samtalande ger mig ständigt inspiration och bekräftelse på mina egna idéer. Naturligtvis letar jag även inspiration på internet
och smygkikar på hur andra tagit sig tillväga i min bransch.


Mitt enda råd är att satsa och ge sig själv en chans. Hellre att man försöker än att vara lite bitter efteråt och tänka ”varför gjorde jag det inte”.

 

Text: Sarah Norving och Rasmus Devrer för Stiftelsen Curamus.

 

Ett företag med mål att se utveckling

Efter att sett ett tv-program så fick Åsa Molander en idé. Att hjälpa barn med studieproblem. Hon startade snart företaget GradeUp där studiecoacher hjälper elever i en annan miljö utom skolans väggar.

Stipendiet kommer att gå till marknadsföring och utbildning av fler studiecoacher, vilket gör att fler barn kan få komma ikapp i skolan. Curamus önskar Åsa lycka till och passar på att ställa några frågor.

Hur känns det att vara Stiftelsen Curamus Stipendiat 2011?
Fantastiskt! Det är en bekräftelse för mig och på det jag tror på och brinner för. Det ger en otrolig kick!

Varför tror du att du var en av de som fick tilldelat stipendiet?
Jag hoppas att det beror på att idén är bra och att vi är engagerade och kunniga i det vi gör men även att det finns ett behov för den här typen av tjänst i Borås.

Vad ska du använda Stipendiet till?
Stipendiet ska användas till marknadsföring, utbildning av personal och till hemsidan som behöver fler funktioner.

Berätta om din affärside/företag?
Att hjälpa sitt barn med läxläsning, förberedelse inför prov och studieteknik kräver både tid, kunskap och pedagogisk förmåga – något som inte alltid finns i en aktiv familjs vardag. Här ser vi att vi kan göra en skillnad. Genom att utgå från varje individs unika förutsättningar vill vi vara något mer än en avlastande hand i vardagen. Vårt mål är att se utveckling. GradeUp erbjuder läx- och studiehjälp i hemmet, eller i de lokaler som vi hyr hos Drivhuset. Alla GradeUps studiecoacher rekryteras för sitt engagemang, sin pedagogiska förmåga och sina goda ämneskunskaper

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Det var för att kunna förverkliga idén.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Jag såg ett reportage när en högskolestudent besökte en familj och hjälpte barnet med läxläsning. Mamman i familjen var så nöjd för hon slapp tjatet kring läxor. Barnet kände att det var roligt att att få hjälp av en person som var yngre. Studenten tyckte att det var ett toppenjobb!
Då tänkte jag : Det här kan jag också göra!

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att det finns så mycket möjligheter. Beroende på vilka beslut som tas så är det i de riktningen som vi leder företaget.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Att vi ska etablera ett starkt företag som kan växa och utvecklas. Det är viktigt för oss att bygga ett företag med goda värderingar.För oss är det viktigt att de som jobbar som studiecoacher känner att de får inspiration och stöd lika mycket som barnen familjerna som vi jobbar med.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
En motgång leder ofta till någon form av utveckling. Kanske inte i den riktning som man först hade tänkt sig. En motgång kräver att man får tänka om och tänka nytt. Det är viktigt att omge sig med kloka personer som kan stötta upp då.


Var hämtar du inspiration om den tryter?
Hos min familj och mina vänner i första hand. Jag har ett behov att vara social lika mycket som jag har ett behov att få vara ensam. Det är i de ensamma stunderna som jag kan reflektera och bearbeta alla intryck som jag har fått. Är det en balans mellan egentiden och umgåstiden så är det sällan problem med inspirationen.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Jag tror att det är bra att hitta ett par personer att bolla sin idé med. Gärna personer med olika erfarenheter.
Friskt vågat hälften vunnit men skaffa kunskap och hitta bra personer som kan stötta upp på vägen. T.ex. Drivhuset och Stiftelsen Curamus såklart!

 

 

Text: Sarah Norving och Rasmus Devrer för Stiftelsen Curamus