Stipendiat 3 2012: Albena vill skapa en näthandel för den krävande kvinnan.

Albena Marcoff kommer från Bulgarien och har bott i Sverige sedan 1999. Hon kom till Sverige som 20-åring på egen hand och hade målet att utbilda sig och skapa bra förutsättningar för sig själv och sin framtida familj.

Hon växte upp i forna Sovjet Unionen och hade drömmen att komma till ett land där hon kunde få en rättvis chans att lyckas om hon jobbade hårt.

Hon fick Stiftelsen Curamus stipendium för sitt företag Estella Fashionhouse AB. Ett blivande varuhus på nätet för den krävande kvinnans garderob.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Jag har länge velat driva ett eget företag, ha helhetsgreppet om saker, jobba för mig själv, skapa någonting av ingenting.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Jag har sett den enorma tillväxten som har skett inom e-handel. Det är snarare en förflyttning från traditionell konsumtion i fysiska butiker till nätet och det är något jag vill fånga i rätt tid och på rätt sätt.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Jobba för sig själv, vara sin egen chef.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Jag vill tillsammans med min kompanjon skapa ett företag som växer snabbt och blir självständigt. Ett företag som på sikt kan vara intressant för en extern aktör att investera i för att påskynda tillväxten ännu mer.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar är naturliga och skrämmer mig oftast inte. Det är bara att lösa det och gå vidare.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Curamus har gett oss en välbehövlig finansiell stöd då vi initialt behöver investera en del i både e-handelssystem och lager. Det är något vi är oerhört tacksamma för. Men vi har också fått en moralisk stöd. Faktumet att styrelsen tror på oss och på vår affärsidé är både hedrande och värmer om hjärtat. Vi tror att vi tack vare stipendiet och erkännandet som det innebär också kommer att få en ökad legitimitet vid kontakt med leverantörer och samarbetspartners.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Det är en fördel att vara ett team att dela både glädje och sorg med. Allt bli roligare då. Den stöd vi får av våra respektive familjer är också otroligt viktig. Utan våra nära och kära skulle inte entreprenörskapet vara lika kul.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Initialt är jag inblandad i all setup kring företaget och e-handelssystemet. Formellt sätt är jag VD men vi kommer att ta alla viktiga frågor tillsammans, jag och min kompanjon. Det är ägardirektiven som styr.
Jag kommer att arbeta med inköp, budget, planeringsprocessen, strategisk utveckling samt allt praktiskt som vi i teamet delar på.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Sverige är generellt sätt ett land med låg grad av byråkrati och hög grad av service från både myndigheter och organisationer. När det gäller Borås, så är det en stad med en alldeles unik entreprenörsanda. Det är ett företagstät ort och här är det ok att driva företag och att tjäna pengar. Många framgångsrika svenska företag har sitt ursprung från trakten och det är ingen slump. Knalleandan är allra högsta grad levande i entreprenörsstaden Borås.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Det är viktigt att följa sitt hjärta. Många beslut tas med förnuftet, men längtar man efter eget företagande, bör man ge sig själv chansen. Prövar man aldrig kommer man aldrig att veta hur det blir.

Av: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus.

Stipendiat 2 2012: Framtiden står vid Idas fötter

Ida Klamborn jobbar på sitt examensarbete för sin masterexamen inom modedesign på Textilhögskolan och har sitt eget företag vid sidan om skolan. Hon berättar att än så länge är det ingen produktion av hennes kollektioner, men att nu när hon avslutar skolan så kommer hon satsa på sitt företag och försöka jobba med det på heltid.

Hon har deltagit i ett flertal designtävlingar och är en av de få utvalda till designtävlingen Rookies för 2013.

 Hon skapar och designar klänningar och kjolar för produktion men kommer även ta in mer personliga beställningar på mer avancerade plagg.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Bland annat vill jag verkligen jobba med min egen design men jag är även nyfiken på om det är möjligt att få det att funka. Sen är det väldigt sporrande att tänka på den dag då mina kläder finns i butik och att folk kommer att bära dem.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?

Den kom naturligt genom mina tidigare kollektioner under min utbildning. Jag insåg vad jag tyckte var roligt.

Vad är det bästa med att driva eget företag?

Jag är ju väldigt ny inom företagandet så jag har väl inte riktigt upplevt nackdelarna och fördelarna än.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?

Först och främst vill jag skapa en stabil grund i mitt företag, se till så att min design finns i butik och att folk förstår vad mitt varumärke står för. Sedan är det bara att ta det vidare från det.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?

Oftast blir jag envisare av motgångar, vilket gör att jag kommer förbi dem.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
De har hjälpt mig oerhört genom att bidra till mitt startkapital i mitt företag.

Var hämtar du inspiration om den tryter?

Jag väntar, den brukar duka upp när man minst anar det.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?

Varierande, men ibland bokföring, kontakt med pressagent, skissa, designa osv.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Det tycker jag, Sverige är ändå ganska litet vilket gör det lite lättare att synas. Sen tycker jag att Borås verkligen jobbar på att stötta unga företagare, särskilt inom mode och textil. Titta bara på Modeinkubatorn och Textilhögskolan som finns här.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?

Jag tror jag ska vänta något år innan jag ger råd, jag är ändå så pass nystartad att det fortfarande är jag som behöver råden..

Läs mer om Ida på www.idaklamborn.se

Av: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus