Stipendiat 3 2012: Albena vill skapa en näthandel för den krävande kvinnan.

Albena Marcoff kommer från Bulgarien och har bott i Sverige sedan 1999. Hon kom till Sverige som 20-åring på egen hand och hade målet att utbilda sig och skapa bra förutsättningar för sig själv och sin framtida familj.

Hon växte upp i forna Sovjet Unionen och hade drömmen att komma till ett land där hon kunde få en rättvis chans att lyckas om hon jobbade hårt.

Hon fick Stiftelsen Curamus stipendium för sitt företag Estella Fashionhouse AB. Ett blivande varuhus på nätet för den krävande kvinnans garderob.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Jag har länge velat driva ett eget företag, ha helhetsgreppet om saker, jobba för mig själv, skapa någonting av ingenting.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Jag har sett den enorma tillväxten som har skett inom e-handel. Det är snarare en förflyttning från traditionell konsumtion i fysiska butiker till nätet och det är något jag vill fånga i rätt tid och på rätt sätt.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Jobba för sig själv, vara sin egen chef.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Jag vill tillsammans med min kompanjon skapa ett företag som växer snabbt och blir självständigt. Ett företag som på sikt kan vara intressant för en extern aktör att investera i för att påskynda tillväxten ännu mer.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar är naturliga och skrämmer mig oftast inte. Det är bara att lösa det och gå vidare.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Curamus har gett oss en välbehövlig finansiell stöd då vi initialt behöver investera en del i både e-handelssystem och lager. Det är något vi är oerhört tacksamma för. Men vi har också fått en moralisk stöd. Faktumet att styrelsen tror på oss och på vår affärsidé är både hedrande och värmer om hjärtat. Vi tror att vi tack vare stipendiet och erkännandet som det innebär också kommer att få en ökad legitimitet vid kontakt med leverantörer och samarbetspartners.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Det är en fördel att vara ett team att dela både glädje och sorg med. Allt bli roligare då. Den stöd vi får av våra respektive familjer är också otroligt viktig. Utan våra nära och kära skulle inte entreprenörskapet vara lika kul.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Initialt är jag inblandad i all setup kring företaget och e-handelssystemet. Formellt sätt är jag VD men vi kommer att ta alla viktiga frågor tillsammans, jag och min kompanjon. Det är ägardirektiven som styr.
Jag kommer att arbeta med inköp, budget, planeringsprocessen, strategisk utveckling samt allt praktiskt som vi i teamet delar på.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Sverige är generellt sätt ett land med låg grad av byråkrati och hög grad av service från både myndigheter och organisationer. När det gäller Borås, så är det en stad med en alldeles unik entreprenörsanda. Det är ett företagstät ort och här är det ok att driva företag och att tjäna pengar. Många framgångsrika svenska företag har sitt ursprung från trakten och det är ingen slump. Knalleandan är allra högsta grad levande i entreprenörsstaden Borås.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Det är viktigt att följa sitt hjärta. Många beslut tas med förnuftet, men längtar man efter eget företagande, bör man ge sig själv chansen. Prövar man aldrig kommer man aldrig att veta hur det blir.

Av: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus.

Kommentarer inaktiverade.