Pernilla Blixt restaurerar möbler i Europa

Pernilla Blixt är utbildad möbelrestaurerare på Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro. Hennes affärsidé är att frilansa inom yrket möbelrestaurerare med Europa som sin marknad. Sen December 2012 har hon jobbat i Berlin och Lübeck och i April drar firman vidare till Nederländerna.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
I restaureringsyrket är det vanligast att ha egen verksamhet, detta tycker jag är ypperligt för egen del då jagalltid har tyckt om att vara självständig och få bestämma över mig själv. Därför passar det bäst för mig att bli egenföretagare.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Jag har sen gymnasievalet velat bli möbelrestaurerare och då jag efter utbildningen reste ut i Europa för att praktisera hos välkända verkstäder och Museum har jag mer och mer känt att jag vill prova att stå på egna ben.

När jag kom hit till Berlin fick jag kontakt med verkstäder som var intresserade av mitt arbete och ville samarbeta. Tack vare Curamus-stipendiet fick jag en chans att se vad det kunde utvecklas till.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Friheten att själv bestämma, kontrollen över vad som händer med dig och ditt företag, egobusten som kommer när det går bra.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Drömmen är att en dag ha egen verkstad i Sverige,men innan dess vill jag bli ännu mer erfaren och effektiv. Frilandsarbetet i Berlin och Lübeck har gått bra men med vissa motgångar. Jag väljer därför att flytta mig och företaget till Nederländerna där jag har fler kontakter och möjligheter för jobb.

Nederländerna kommer därmed vara min fasta punkt för ett tag men förhoppningarna är att kunna resa till Tyskland, England, Sverige, Danmark när jobb erbjuds, om så för en kort eller längre period.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar skapar kreativitet. När ett problem/motgång uppstår finns två alternativ, lös det eller gör annorlunda nästa gång. Jag försöker alltid se i en motgång vad det var som orsakade det, ibland är det inte ens egna fel men man kan ändå lära sig av det.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Stiftelsen Curamus har hjälpt mig att få prova att stå helt på egna ben, vara ansvarig för materialinköp, verkstadshyra, kundkontakt. Det har gett mig modet att fortsätta, känslan av att jag kan det här!

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Från nära och kära, kolleger och gamla lärare. Jag har ett brett nätverk i flera länder som stöttar mig när det är svårt, ger idéer när jag sitter fast eller helt enkelt säger -Bra gjort!

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
För mig är varje dag olika den förra, det är allt mellan kontakt med kunder eller skolor, sökandes efter rätt material, praktiskt arbete på möbler. Möblerna är framförallt olika från den förra, det är också det bästa med yrket, aldrig enformigt, alltid roligt.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Än så länge har jag bara lite erfarenhet av att vara företagare i Sverige, den gången som Sommarlovsentreprenör. Men vad jag erfarade då och hör från kolleger och vänner i hantverksyrket är Sverige en lovande plats för företag.

Jag tror att i framtiden kommer det bara bli bättre, när folket inser och uppskattar, ännu mer, oss småföretagare.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Gör det bara! Släng dig ut, testa dina idéer, ha alltid en person som tror på dig, har du inte det så gör det ändå! Du kan bara få mer kunskap av att lita på dig själv.

Av: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus