”Rom byggdes inte på en dag”

Mattias driver företaget Fälg och plåtdoktorn, ett företag som främst reparerar och bygger om aluminiumfälgar till motorfordon. En nischad företagsidé som nu prisats av Curamus Stipendium 2011.

Hur känns det att vara Stiftelsen Curamus Stipendiat 2011?
Det känns väldigt kul och hedrande att jag har blivit tilldelad detta stipendium, nu tror jag ännu mer på mig själv och mitt företag.

Varför tror du att du var en av de som fick tilldelat stipendiet?
Jag ägnar mig åt ett hantverksyrke med en speciell inriktning som är unik.

Vad ska du använda Stipendiet till?
För att få en bättre arbetsmiljö och utveckla mitt företag kommer jag att investera i utrustning som kan leda mig framåt.

”Inspiration finner jag genom mässor,
tidningar och motorforum”

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Såg att behov fanns och tänkte att jag tar chansen så får jag se vart det leder.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Jag har alltid haft ett intresse för bilar och motorcyklar. Jag upptäckte att det är få som ägnar sig åt det här arbetet och att det fanns ett behov på marknaden.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att få bestämma själv och möta många trevliga kunder.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Jag vill utveckla mitt företag och hjälpa fler kunder och ge ännu bättre service. Min framtidsvision är att kunna driva mitt företag på heltid.

 

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Först kommer en djup suck sedan kan jag skjuta problemet åt sidan en stund, för att sedan plocka fram envisheten och drivkraften inom mig för att klara av uppgiften.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Inspiration finner jag genom mässor, tidningar och motorforum.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Jobba hårt, Rom byggdes inte på en dag!

Gå gärna in på hemsidan www.falgoplatdoktorn.se för att se alla tjänster inom fälg och plåt som erbjuds.

Text: Sarah Norving och Rasmus Devrer för Stiftelsen Curamus

Josefin Strid har alltid haft det i blodet.

Josefin Strid är 24 år gammal och kommer från Ulricehamn. I snart 6 år har hon studerat i Borås och också drivit sitt företag och klädmärke ”Josefin Strid”. Hon berättar att hon har fokuserat på att lära sig det tekniska inom mode, sömnad och mönsterkonstruktion samt skrädderi, och att hon det senaste året också har arbetat mycket med print och infärgning av tyg som en hantverksteknik.

”Att vara en Stiftelsen Curamus Stipendiater 2011 
känns otroligt roligt, en kick som bidrar till glädje 
och effektivitet i det dagliga arbetet!”

Varför tror du att du var en av de som fick tilldelat stipendiet?
- Det senaste året har det hänt mycket i företaget, det har blivit på riktigt och ansökan hade ett tydligt mål som blir nästa viktiga steg för oss, sälja och växa. Fokus ligger på att nu bygga ett starkt varumärke och skapa lönsamhet och i ansökan framgick det tydligt ett långsiktig mål med vårt projekt. Jag är envis och tror på att det går att uppnå vad som helst om man verkligen vill det. Jag brukar säga att jag har mål, inte drömmar.

Mitt företag är ett modig och nytt företag med fokus på herrkläder. Jag har basen i klassiskt skrädderi och vill tänja på gränserna genom att skapa ett mer jämlikt mode för män. Jag vill ge män en möjlighet att klä sig i siden, vackra färger och plagg som klänning och kjol, skapat för dem såklart. Jag vill förändra något i samhället, hur vi ser på hur män klär sig och i och med min design och skapa en diskussion och mer öppet seende. För mig är kvalitet viktigt och jag vill på lång sikt skapa ett så hållbart företag som möjligt.

Jag anser att vi måste ändra våra konsument-vanor och slår ett slag för att köpa färre plagg, men med kvalitet och ett affektionsvärde. Investerar man i bra produkter tror jag att men blir nöjd och därför kan sluta överkonsumera. Jag brinner för hantverket och jobbar i nuläget med en RTW kollektion som utgör den säljande basen och en limiterad där det inte finns en gräns på hur många timmar det får ta, hur mycket tyg man använder eller hur man arbetar med print.

Vad ska du använda Stipendiet till?
Jag kommer ta fram nästa provkollektion som sedan skall ställas ut på säljmässan Pitti Uomo i Florens.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Jag har nog alltid haft det i blodet. Redan som barn när vi lekte affär slutade med att jag satt på all likviditet… Som 18-åring startade jag företag första gången efter att ha sytt i fler år. Det triggar mig att se den utvecklingen som finns i ett eget företag, ett projekt jag kan påverka. Och det är en härlig utmaning, ibland otroligt jobbig och ibland alldeles underbar.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Det var helt självklart eftersom jag som 15-åring haft siktet inställt på att jobba som designer. Dock har ju min syn på företagande och kopplingen till verkligheten ändrats desto äldre jag blivit och ju mer jag lärt mig!

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Det är ett sätt för mig att självförverkliga något, och det är min största kick i livet när det går bra. Passion!

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Jag vill skapa ett företag som står på en stabil grund och som växer och förgrenar sig. Idag börjar vi med en sak, att skapa herrkläder, och i framtiden vill jag också göra damkläder, konstnärliga samarbeten och frilandsprojekt. Jag söker en ständig utmaning och tycker det är viktigt att inspirera.

Jag vill också med mitt företag kunna skapa en medvetenhet bland konsumenter och gemene man genom föreläsningar och upplysa på ett inspirerande sätt. Målet är ett stabilt imperium där det finns utrymme för utveckling i olika grenar.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar är nödvändiga. Man lär sig otroligt mycket av dem även om det känns jobbigt när det uppstår. Många motgångar ser jag mest som ett problem att lösa. Utan motgång skulle inte framgång kännas så härligt.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
I naturen främst. Eller i möten med människor. Jag tycker mycket om att möta intressanta människor eller vänner över men middag, det brukar vara otroligt inspirerande. Och resor!

 

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Var envis, ge inte upp och var beredd på otroligt hårt jobb. Och våga säga nej och vara kritisk! I början kan det vara svårt att säga men det måste man lära sig för att själv överleva. Det är också viktig att vara kritisk för man stöter alltid på människor som vill vara en del av ens företag och ens framgång och det är inte alla gånger det blir en win-win situation. Viktigt att vara trevligt kritisk och våga säga nej när det inte känns rätt!

Text: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus