Våga ta klivet, tycker Kotyr.

Natalie von Greyerz och Katarina Rylander kommer ursprungligen från Stockholm och tog kandidatexamen i Textilekonomi samt en magisterexamen I Applied Textile Management från Textilhögskolan i Borås 2007 och 2008. Idag driver de webbutiken Kotyr.se där de säljer det senaste inom skandinaviskt mode med fokus på hållbarhet  vad gäller stil, kvalitet och miljö.

Vad fick er till att vilja bli företagare?
Under den fyra år långa utbildningen bestämde vi oss tidigt för att vi ville göra något eget. Att följa den stora massan till en kontorsplats på H&M’s inköpskontor var inte vår grej. Vi ville göra något som vi brann för och jobba hårt för vår egen skull och inget multinationellt, massproduktionsföretag. Under skolgången läste vi mycket miljökunskap och lärde oss hur mycket skada den bransch vi skulle jobba i hade på både miljö och etik. Nu kan vi se till att inte bidra till detta elände och istället försöka påverka genom att sprida våra visioner om ett hållbart mode.
Hur kom ni på idéen till ert företag?
Idén till Kotyr.se växte fram under vår magisteruppsats då vi skrev om framgångsfaktorer inom e-handel. E-handel är framtiden och med hjälp av den kan vi marknadsföra skandinavisk, hållbart mode till hela världen!
Vad är det bästa med att driva eget företag?
Det bästa med att driva eget företag är att man får arbeta med just det man vill, att man sliter hårt för sin egen skull och att arbetsuppgifterna är så varierande då man sköter alla delar av företaget själv. Ingen dag är den andra lik, veckorna kantas av överraskningar, och det är en särskilt livsstil att leva med sitt företags med- och motgångar, vilken vi gillar. Friheten, spännande möten och det varierande arbetet är klara fördelar med att driva eget.

Vad har ni för framtidsplaner inom ert företagande?
Vår förhoppning är att vi, samtidigt som Kotyr växer både nationellt och internationellt, kan fortsätta att driva företaget i den riktning vi vill, och ha roligt när vi gör det! Det är en liten dröm att kunna ändra människors syn på kläder och shopping i en mer hållbar riktning!

Hur ser ni på motgångar och hur tänker ni när de uppstår?
Ibland känns det som att motgångarna är vanligare än medgångarna. En klok man vid namn Åke Björsell sa en gång att ”företagande handlar om att lösa problem”, och precis så är det! Som egenföretagare måste man nog tycka är det är rätt kul och spännande att övervinna både stora och små hinder som man träffar på var och varannan dag!

Var hämtar ni inspiration om den tryter?
Det är dessvärre rätt lätt ibland att fastna i vardagens rutiner, och det kan vara svårt att känna sig kreativ, energisk och drivande varje dag! Vi märker att så enkla saker som ett möte med en inspirerande människa kan leda till oanade nivåer av kreativitet och energi! Vårt tips är att bryta mönster, ta en onsdag ledig och jobba helgen istället!

Har ni något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Om du har möjlighet, gör ordentligt med förarbete innan du tar klivet! Hur ser marknaden ut, konkurrenter, utvecklingsmöjligheter? Ju mer kött du har på benen, desto bättre kommer det att gå! Men när du väl känner dig redo, våga ta klivet. Det kommer aldrig att bli perfekt, och man kommer alltid att kunna göra bättre, men man lär sig allt med tiden! Startar du företag ihop med en kollega? Se till att ha allt på papper! Och till sist, be om hjälp! I början behöver alla hjälp och stöd, och om det finns möjlighet att få det – ta den!

Text: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus

Kommentarer inaktiverade.