Företagande på höga höjder

Tamara Christmann är 27 år gammal och kommer från Tyskland. 2007 startade hon företaget Klätterskogen som sedan blev till Upzone. Upzone är ett företag som står för säkerhet, spänning och en svindlande resa bland trädtoppar ända upp till elva meter ovanför marken. I klätterbanor, gungbroar, tarzannät, bobbycar, armgång och linbanor får besökaren en unik upplevelse i Borås äventyrspark.


Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Jag gillar att utmana mig själv och skapa nya saker. Jag tycker om att planera upp projekt och utföra dem. Jag tycker om att ha hand om personal, mina kunder och mina samarbetspartner, då jag är en mycket social person.

Det bästa är som entreprenör är att man måste ställa sig i dagliga utmaningar och man ser  hur företaget växer. Jag har blivit en duktig problemlösare sen jag startade Upzone. Jag är otrolig stolt över mitt företag och mitt skapande i det hela.

”Upzone bjuder på en rolig och krävande
bana för den som vågar sig upp bland träden. ”

 

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Det var genom ett besök i en anläggning i Tyskland, där sådana anläggningar är i stor trend i landet. Ursprung kommer det från Frankrike, där de har expanderat över tyska gränsen och gjort detta väldigt populär i Tyskland. När jag startade min anläggning i Borås var detta precis i uppstarten, jag tyckte att detta var en fascinerande, rolig och äventyrligt koncept som passade mig som person. Jag älskade mitt besök i anläggningen i Tyskland och ville äga en egen i Sverige. Hela konceptet kring Upzone har jag skapat utifrån mig själv.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att man får lära känna så många människor, därav man skapar nya kontakter och att man ser hur företaget växer. Hela tiden lär man sig något nytt -utmaningar, idéerna blir realitet och man kan mäta succén. Det bästa med att ha Upzone är att vara del av något stort där besökare är nöjda och glada.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Jag vill utveckla mig, mina kunskaper och företaget ännu mer. Förverkliga andra idéer och visioner. Mitt främsta mål är att hitta bra balans mellan jobb och fritid. Öppnar flera ställen inom Skandinavien och bygga ut i Borås.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Motgångar går vi alla någon gång igenom, jag tycker inte om de när de dyker upp men jag gör det bästa ur situationen. Har även klarat någon gång att göra motgångar om till en fördel för mig och mitt företag. Jag har lärt mig mycket genom mina motgångar, speciellt vilka är mina svaga men även mina starka sidor!

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Stiftelsen har hjälpt mig otrolig mycket de sista åren. Dels genom bra rådgivning, stöd och genom bra kontakter. Även med att göra en så bra marknadsföring för själva Upzone.  Stipendium vilket jag vann spelade också ett otrolig stort roll när jag startade mitt företag. Tyvärr kan man inte genomföra sina idéer eller starta bolag utan det finansiella.

 

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Jag tar semester och åker runt i naturen, hälsar på familjen och tar avstånd från företaget, för att få nya krafter och idéer. Jag tar även del av andra företagare och entreprenörer som jag beundrar och det ger mig mycket inspiration att få tänka i nya banor.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Mina dagliga uppgifter är uppdelat i två olika delar. På kontoret har jag hand om kundernas bokningar, organisation och schemaläggning av aktiviteter och kickoff, personalplanering, annonsering, marknadsföring, produktutveckling, samarbetspartners och lite redovisning med hjälp av Effektiv Ekonomi och lönehantering med hjälp av Galpu.

När jag är i parken har jag hand om dagens schema. Detta innebär personalplanering och fördelning av arbetsuppgifterna, säkerhetskontroll av anläggning, kundmottagning , kassa, instruktion och uppsikt i parken.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Borås är ett underbar stad för att starta eget. I början hade jag tanken på att öppna Upzone i Göteborg men stödet var inte alls lika bra som det var i Borås. I Borås finns många olika organisationer som att hjälpa nyföretagare med att starta eget. Jag har mött många trevliga och kvalificerade människor som har hjälpt mig otrolig mycket på vägen.

Jag ville starta företag i Tyskland men när jag bodde där studerade jag och fann inte tid. Så när jag flyttade till Sverige blev det inte aktuellt att starta eget i Tyskland så då blev Sverige och Borås platsen jag startade mitt företag.

Jag ser Sverige som ett bra land för att starta eget. Jag tycker att hela näringslivet fungera bättre i Sverige än i Tyskland. Jag kan inte komma ihåg att det fanns organisationer vid min högskola som hjälpte studenter med att starta eget till exempel. Jag hittade inga tävlingar eller stipendier i min region, om vilka man kunde söka. Ingen av mina kontakter som jag känner i Tyskland har starta eget eller fått hjälp. I Borås fick jag hjälp av 5 olika organisationer  Drivhuset, Almi, Espira, Connect Väst och Curamus samtidigt! Det är ett stort utbud med stor kompetens och många möjligheter.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Försök att ta del av all hjälp du kan få. Förbered dig på en intensiv och tufft tid även finansiell. Utveckla dig och din kompetens hela tiden. Skaffa dig många kontakter, vilket kan bli möjliga kunder eller samarbetspartner. Försök hålla bra balans mellan arbete och fritid, i slutändan är det de viktigaste och även att du vågar ta betalt för din tid/produkt.

Text: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus

Kommentarer inaktiverade.