Herrkläder med detaljrikedom

Erik Tillkvist är 27 år gammal och bor just nu i Kina. Han har studerat 5 år på Textilhögskolan i diverse program inom textil, både produktion, design och marknadsföring. Någon stans i mitten av dom studierna började han utveckla sin företagsidé med namnet ”Tangled Garment”. Som är herrkläder av hans egen design riktat åt en smal publik med högt intresse av design med detaljrikedom.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Jag ville göra något på egen hand, kunna utveckla mig själv inom det jag var mest intresserad av, utan att i första hand handla om pengar. För att senare istället kunna börja se det som en affärsverksamhet.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Jag såg en lucka i ett visst segment inom kläder där jag tyckte att jag hade en bra idé, en plats. Efter att ha studerat hur man startar företag och utvecklar den så såg jag en chans att dra vidare. Och så blev det.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Att man hela tiden har sig själv att utmana, att hela tiden tvinga sig att lära sig nya saker och få nya erfarenheter.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Idag ligger företaget på is för att snart tas upp igen, jag har dock startat nya samarbeten med andra entreprenörer från Sverige inom samma område fast i andra länder än i Sverige. Vilket får min vy att breddas ännu mer. Mina kläder säljs idag i Shang Hai, men inte i Europa. Målet är att skapa nya kollektioner som kan säljas i starka butiker i både Sverige som Europa. Genom att startat nya samarbeten och nya designjobb hoppas jag få in en ny ekonomi till mitt klädföretag som då kan komma igång igen på riktigt.

Redan efter att fått ut mitt namn i Kina har jag redan fått massor av nya jobb inom design, så som butiksinredning och butiksdesign. Vilket jag tycker är väldigt skoj , så designa många olika områden , att vara allt i allo designer. Kommer jag nog fortsätta med och få igång ännu mer.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Det är så klart trist när det inte riktigt flyter på som man förväntat sig. Ofta i min bransch handlar det just om ekonomiska motgångar. Det är väldigt svårt att hitta rätt köpare, men det ger en också inblick i om hur framtiden bär med sig, och hur man ska fundera till nästa gång.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Helt och hållet till att kunna ta mina idéer till fysiska produkter, jag reste till Kina och utforskade produktion med mina svenska vänner om just jobbar med produktion där. Idag är jag fortfarande kvar i Kina och jobbar med mitt företag mot Kinesiska butiker. Så vägen till Kina gav Curamus mig hjälp till. Idag har jag börjat med accessoarer som säljs i 4 länder i Europa, som också är min egen design. Accessoarer kan i många fall rent erfarenhetsmässigt vara enklare att få in på en marknad än vad kläder kanske är.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Resa. Resa och träffa nya folk och få nya intryck. Läsa om ett visst ämne kan också vara inspirerande till nya idéer.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
Se till att allt faller på plats. Svara på mängder av mail, se till att rätt datum hålls och att kunden får sitt paket i tid. Givetvis så är det också att designa nya produkter och leta material och tillverkare.

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Borås är förmodligen en av det bättre städerna att börja en verksamhet i. Där man kan erhålla all hjälp till du själv får fatta rätt initiativ om framtiden. Som det är idag så jobbar jag inte mycket med svenska marknaden eftersom jag valt att utforska Asien. Men självklart är Sverige också stort land när de kommer till företagande.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag ?
Att verkligen utforska idéens alla hörn innan man sätter igång. Om man verkligen tror på sin idé så ska man aldrig ge upp. Jobba hårt natt som dag och våga sälja dig själv och ditt företag till alla personer.

Text: Sarah Norving för Stiftelsen Curamus

 

Kommentarer inaktiverade.