Stipendiat 1 2012: Åsa driver en tuftstudio

Åsa Lom, är 38-årig designer och byggnadsingenjör. Hon bor i Skene sedan fyra år med sin man och sina två söner.

Efter att ha arbetat som ingenjör på olika arkitektkontor i drygt tio år utbildade hon sig till designer vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK). Som examensprojekt tog hon fram en väggpanel – en handtuftad ljudabsorbent i samarbete med Kasthall Mattor och Golv AB och institutionen för teknisk akustik, Chalmers Tekniska Högskola. Som en del i hennes skissarbete lärde hon sig att tufta och hon föll för själva hantverket, vilket har lett henne till att hon nu har startat en egen handtuftateljé.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Från början startade jag mitt företag Åsa Lom Arkitektur och Design för att under min studietid på HDK kunna erbjuda konsulthjälp till arkitektkontor som behövde extra hjälp men inte ville anställa själva – det var alltså en praktisk lösning och inte en önskan att driva eget som var upphovet. När jag senare kom på att jag ville satsa på en egen tuftstudio föll alla bitar på plats! Det var ett beslut som togs med hjärtat! Jag har valt att driva denna verksamhet under ett annat namn (ryijy.se) så jag senare kan komplettera mitt företag med fler grenar ifall jag vill.

Hur kom du på idén till ditt företag?
En dag för drygt ett år sedan frågade min då 11-årige son: –Om du fick välja, skulle du då tufta hela dagarna? –Ja, svarade jag, det skulle jag nog. –Men du är ju vuxen och bestämmer själv, varför gör du inte det då? Det var startskottet…

Vad är det bästa med att driva eget företag?
Det bästa med att driva eget företag är helt klart att man själv fattar avgörande beslut och kan till stor del välja vad man lägger sin tid på och vilken värdegrund man ska agera efter.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
På sikt vill jag ha en mer publik ateljé dit folk kan komma och på plats beställa olika tuftade verk och även skissa tillsammans med mig eller någon av mina framtida anställda. En kombinerad ateljé med showroom, där kunder kan titta, känna och få inspiration och även ta en fika. Jag vill även kunna ta mig an stora projekt tidigt i byggprocessen där jag tillsammans med arkitekter/inredningsarkitekter tar fram koncept för rumsskapande produkter.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Att motgångar är utmaningar som ska lösas – eller hitta vägar runt dem. Jag är ganska praktiskt lagd och ger mig inte så lätt. Jag har också lätt för att be andra om råd, vilket jag också får av många! Det finns en oerhörd vilja hos folk att hjälpa till.

Hur har Stiftelsen Curamus hjälpt dig i ditt företagande?
Bara att göra ansökan var en bra start- oerhört nyttigt att kortfattat formulera sin affärsidé, framtidsplaner och projektbudget. Den bekräftelse man fick i samband med beskedet om att man tilldelats stipendiet var också en riktig kick!
Det ekonomiska stöd jag har blivit tilldelad kommer att gå till marknadsföring, exponeringsmaterial och säljstöd bland annat i samband med Möbelmässan i Stockholm 2013 som är ett viktigt delmål för mig att nå ut med mina produkter och tjänster.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
För min del är skissandet direkt i materialet avgörande för drivkraften och kreativiteten och skapar lust att testa nya uttryck – därav betydelsen av att ha tillgång till ateljén. Annars är promenader riktigt förlösande liksom att titta i böcker med bilder på kroppens inre, växtceller och havsmiljöer.

Vad är dina dagliga uppgifter i företaget?
När jag inte tuftar jobbar jag på att hitta förbättringsåtgärder och nya lösningar. Att jag har en ingenjörsbakgrund är värdefullt för att tillmötesgå de tekniska krav som ställs på produkterna. För tillfället är det fokus på brandtekniska krav.
Just nu har jag också fullt upp med med att planera för möbelmässan, det är en hel del praktiska saker som måste lösas förutom att ta fram härliga mönster och färger!

Är Sverige ett bra land för företagare?/ är Borås en bra stad för företag?
Jag har inte så mycket att jämföra med, men jag har fått mycket hjälp, stöd och glada tillrop från många. På kort tid har jag dessutom fått tillgång till ett stort nätverk här i Sjuhärad, vilket är oerhört värdefullt. Det är kanske så här överallt eller så är det typiskt för vår trakt?

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Känn starkt för det du ska göra och de mål du strävar efter – det behövs för att hålla ångan uppe!

Läs mer om Åsa på www.ryijy.se.

 

Kommentarer inaktiverade.