100.000 kr är svårt att beskriva i känslor

Edith Andéns väskvarumärke som bär namnet Bolsa startade med ett skolprojekt. 19-åringen jobbar heltid på ett stort modeföretag i Borås och ägnar fritiden åt Bolsa, men i framtiden hoppas Ulricehamnstjejen på att kunna ägna sin fulla tid till sina företag.

 

Hur känns det att vara Stiftelsen Curamus Stipendiat 2011?
Det är svårt att beskriva känslan men jag kan erkänna att tårarna rann när jag läste brevet om att jag skulle bli tilldelad ett stipendium på 100.000 kr. Jag låg hemma med feber och den febern försvann av all lycka. Det är en med en stor ära jag tar emot stipendiet!

Varför tror du att du var en av de som fick tilldelat stipendiet?
Mitt företag, Bolsa AB, är något jag är väldigt stolt över! Jag ser en ljus framtid i företaget och har gjort många drömmar till mål. I och med min starka vilja och unga ålder tror jag att juryn utsåg mig till stipendiat. De såg vad som brann inom mig och hur mycket jag behövde detta stipendium för att snabbare kunna utvecklas och växa.

Vad ska du använda Stipendiet till?
Stipendiet kommer till stora delar att användas till marknadsföring av olika slag. Jag kommer bland annat att ställa ut på Formex mässan i Stockholm den 19-22 januari. Viss del kommer även gå till utveckling av nya modeller för att öka sortimentet. Bolsa kommer inom en snar framtid vara ett känt varumärke på marknaden.

Berätta om dig själv och din affärside/företag?
Jag heter Edith Andén och är 19 år gammal. Jag jobbar heltid på klädföretaget Gina Tricot’s huvudkontor här i Borås och driver mitt aktiebolag Bolsa AB parallellt. Bolsa startades år 2009 som ett UF-företag av mig och fyra vänner på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn.  Efter att ha blivit utsedda till ”Bästa UF-företag” i Sverige beslutade sig alla för att driva företaget som aktiebolag.

 

Idén att tillverka väskor av spillmaterial var inte från början ett självklart val men de ville göra någonting unikt som skulle hålla i längden men ändå kännas helt rätt just nu, det var då miljöfrågan kom upp. Konceptet håller i sig men sedan ca en månad tillbaka driver jag företaget på egen hand. Stommen i affärsidén är användningen av spillmaterial som alltid kommer finnas inom företag och vara dess riktlinje.

Vad fick dig till att vilja bli företagare/entreprenör?
Att bli egen företagare är någonting som har funnits i tankarna redan i tidig ålder och jag tror det är min personlighet som får mig att trivas så bra med det. Jag gillar att ha en fot i allt och att ha ett övergripande ansvar. Jag tycker det är intressant att få följa en produkt från tanke till färdig handling, det är fascinerande att se allt som händer på vägen. Sedan gillar jag att jobba under press och stress vilket man ofta får göra som företagare, högt tempo och full kreativitet får mig att bli ännu mer peppad och vilja fortsätta.

Hur kom du på ideèn till ditt företag?
Idén kom jag på tillsammans med mina vänner i UF-företaget, jag fortsätter på samma koncept som jag nämnde tidigare men satsar högre och jobbar mer med utvecklingen av både företaget och produkterna. Jag ser en framtid i det jag gör och vill om några år kunna driva Bolsa som ett riktigt företag med anställda och god ekonomi.

Vad är det bästa med att driva eget företag?
I ett produkt företag som jag har så är det bästa som jag nämnde att få följa upp allt man gör, får följa sin produkt hela vägen. Du får en insikt i precis allt, som produktion, design, sälj och ekonomi. Alla ämnen måste du vara insatt i vilket jag lärt mig så otroligt mycket på. Självklart kräver allt otroligt mycket kraft och energi men finns viljan så finns inte problemen, man löser dem och ser dem som lärdomar.

Vad har du för framtidsplaner/visioner inom ditt företagande?
Sett ur ett framtids perspektiv på 5 år har Bolsa AB utvecklats kraftigt och är nu ett känt och attraktivt företag på marknaden. Företaget driver jag då på heltid och har även anställda. Nya modeller samt nya kollektioner kommer att tas fram och allt gjort i Bolsa´s anda med spillmaterial i fokus. För att företaget ska ha möjlighet att växa sig stora och hela tiden visa tecken på utveckling krävs variation vilket betyder att olika typer av spillmaterial kommer att vara intressanta. Fokus de närmsta åren kommer att vara försäljning och marknadsföring, nya återförsäljare ska nås och jag kommer jobba aktivt med att marknadsföra mig och mitt företag både i Sverige och utomlands.

Hur ser du på motgångar och hur tänker du när de uppstår?
Jag har alltid försökt att vända motgångar till lärdomar för att senare kunna förhindra dem. Det är viktigt att efteråt reflektera vad som gick snett och hur man kunde gjort för att undvika det som hände. Men man kommer alltid stöta på motgångar men jag tror att det är något man lär sig mycket på och växer både som person som som företagare.

Var hämtar du inspiration om den tryter?
Inspiration hittar jag överallt runt omkring mig, det kan vara allt från människor på stan eller på mässor. Grundstadiet i företaget är något som jag lägger ner mycket förarbete på för att kunna känna mig helt nöjd i slutändan. Under tiden hinner jag ta till mig mycket inspiration och komma på nya idéer som jag kan använda mig av.

Har du något råd att ge en person som funderar på att starta ett företag?
Har du en idé som du själv tror på så våga satsa och tänk inte på alla problem som kan komma i vägen för det löser sig. Självklart måste man ha med sig i bakhuvudet att det kommer krävas otroligt mycket kraft och ork för att man ska lyckas. Men självklart sätter man sina egna mål som styr hur mycket kraft det krävs. Men efter allt slit kommer belöning och det får man väldigt mycket energi och styrka av.

Text: Sarah Norving och Rasmus Devrer för Stiftelsen Curamus.

Kommentarer inaktiverade.